Speciaal aan de kerk.

Ik ben Christiaan Vos. Voorganger van KerkvoorNu in Duiven. Het afgelopen jaar mochten we een kerk bouwen in het centrum van onze plaats. We noemden het De Stek. Het is een prachtige plek die 6 dagen open is, vol actie. Iedereen is er welkom. Een echte huiskamer voor de streek. 

Door het proces van De Stek was onze kerk in de gelegenheid om vanaf de grond te doordenken wie we zijn. En wie we willen zijn. We bezochten tientallen andere kerken in het proces om van hen te leren. We kwamen erachter dat veel van de woorden die worden gebruikt voor  kerkzijn voortkomen uit een moderne manier van denken. 

Ze zijn bijvoorbeeld ontleend aan het bedrijfsleven.
Dan hoor je dingen als strategie, vijfjarenplan, sollicitatieprocedure. 
Of kerken leenden van verenigingen en hebben het over vrijwilligers, contributie of voorzitter. Andere kerken zetten in op aantrekkingskracht en spraken van 'publiek'. 

Het stemde ons vaak ongelukkig. De Bijbel gebruikt heel andere metaforen om het unieke van een kerk weer te geven. Ze spreekt over pijler, lichaam, kudde, bruid, kandelaar. 

Maar het vaakst gebruikte beeld is dat van een gezin. 

Wij zijn als KerkvoorNu geswitcht. We zijn geen kerk meer waar enkelen actief zijn en het gros niet. Inmiddels vragen we aan wie erbij willen horen niet meer of ze mee willen doen. We zeggen met een grote glimlach: "Welkom. Wat ga je doen?" 

We waren een beetje een bijzondere houding van elkaar gaan accepteren. Als iemand in een gezin aangeeft een sabbatsjaar te nemen van het inpakken van de vaatwasmachine, dan moet iedereen daar hard om lachen. In het gezin van God is het vaak een geaccepteerde uitspraak.  

Het is er beter op geworden. Veel meer mensen werden zich er bewust van dat zij mede de kerk vormden: WijZijnkerk. Zijn is daarbij zowel een werkwoord als een verwijzing naar boven. We zijn Zijn kerk.   

Wil je meer weten? Welkom op De Stek of neem contact op via de link: info@kerkvoornu.nl.